Det verkliga manshatet

Jag upplever en backlash just nu. Framförallt på nätet. Om någon någonstans råkar skriva f-ordet (FEMINIST) blir han eller hon överhopad av hat och ilska. Genusdagiset Egalia blir mordhotat, kvinnor som anmäler våldtäkter blir kallade för horor och jag läser på bloggar om kvinnor som tycker att ”jämställdheten har gått för långt”.

En annan grej som kändes gammal redan i slutet på nittiotalet men som fått ett uppsving är pratet om feminister som manshatare. Vi hatar män och vill trycka ned dem. Det finns en talibanfeministlobby vars mål är att män ska förlora sina rättigheter i samhället. That’s how it is.

Jag upplever det inte alls så. Jag är av åsikten att dagens könsmaktsordning är LIKA förtryckande för både kvinnor och män (fast på olika sätt) och att vi alla skulle tjäna på att ifrågasätta den och försöka hitta ett annat sätt att leva på. Jag hatar ingen.

Imorse läste jag ett blogginlägg av kändisbloggaren Katrin Zytomierska.

Hon skriver så här:

”Jag tror att det är just det här fixandet och roddandet som gör att kvinnor (mammor) bränner ut sig och till slut
går in i väggen. Men det är moment 22, för männen kan inte göra det lika bra (Eller?!). En man reflekterar inte över att det är dags att byta i blöjhinken, en man noterar inte att gröten är på väg att ta slut och att när man är på ICA nästa gång ska köpa ny, en man kan inte planera en resa till barnet med kläder, mat, blöjor mm, en man köper inte ny rengöringspray när det behövs, en man bokar inte tvättstugan, en man sorterar inte bort Ringos urväxta kläder och köper heller inte nya när han går upp en storlek, en man bryr sig inte om att det skvätter gröt över hela köksbordet och en man skiter fullständigt i att städa upp gröten som ligger över hela köket. Han tycker att han lika gärna kan göra det dagen efter. När gröten är torr och ingrodd i träbordet. Eller så skiter han i gröten och väntar till städerskan kommer. Det kanske hon gör om fyra dagar men han störs inte av den finns där.

En man gör som han blir tillsagd däremot. Ber man honom att kasta blöjpåsen så gör han det på en gång. Ber man honom att gå ner i källaren med Ringos urväxta kläder så gör han det på studs. Ber man honom att byta glödlampa så gör han det med ett leende på läpparna. Förutsättningen är naturligtvis att det finns en ny lampa att skruva i och det är inget som mannen tänker på att köpa utan det är kvinnan som gör.

Den här texten går inte alls ut på att racka ner på män, missuppfatta mig inte. Män är män och kvinnor är kvinnor och det bara är så. Vi är bra på olika saker helt enkelt, men fan hela den här tankeverksamheten är ansträngande. Allt planerande och roddande och ”se till att saker och ting funkar”. Det är jobbigt och det ska jag inte sticka under stol med.”

För mig är det det här som är det verkliga manshatet. Idén om mannen som en hjälplös slarver som man säger ÅT. Som inte klarar av att ta ansvar för städning eller småbarn, som är oförmögen att göra nånting annat än att tänka på sig själv. Jag måste fråga mig – män, blir ni inte helt rosenrasande av det här? Att i varje romcom framställas som idioter som tänker med kuken och är rädda för kvinnor och deras giftemålskrav? Att era flickvänner suckar och skakar på huvudet och säger saker som:

”Ja, herregud, tänk så lika de är, männen. Då finns det inget hopp alltså!”

(från kommentarerna till Katrins inlägg)

Vill ni inte gå ut på gatorna och skandera VI TAR HEMMET TILLBAKA!?

Manshat är inget ovanligt. Det är bara det att det inte är feministerna som praktiserar det.

Annonser

22 svar to “Det verkliga manshatet”

 1. Egil Says:

  Blir helt rosenrasande!

 2. Magnuz Nord Says:

  Väl skrivet, som vanligt.
  För några år sedan hade jag nog fortfarande blivit mycket arg över sådana här åsikter, sådant generaliserande förakt men sanningen är den att jag inte längre bryr mig.

  Jag passar inte in i någon av de mallar andra försöker trycka ned mig i, och jag tror inte att det finns någon annan individ som känner sig som den bild andra projicerar på dem. Trots att många ser mig som en bufflig, ohyffsad och ibland tillochmed våldsam person finns det inte många som kan erbjuda en så trygg och stimulerande tillvaro för ett barn som jag kan. Det finns inte många som är så måna om sina närmastes väl som jag.

  Trygg i detta så kan vitsiga bloggare och trångsynta hollywoodproduktioner inte längre rubba mig men tänker jag tillbaka en massa år var det en helt annan sak. Jag har alltid sett mig som en FEMINIST, även om jag aldrig känt behov av att hitta ett ord för det. Jämlikhet och jämställdhet tror jag uppnås när vi som individer lär oss behandla andra individer som vår nästa, istället för vår nästa kvinna, nästa muslim eller nästa potentiella våldtäktsman.

  Det sista jag skrev vittnar ju dock om att det fortfarande finns ett mått bitterhet i det bemötande man får som man.

 3. Lisa M Says:

  Jag tycker det är fascinerande att hon kan tycka det är ok att förminska en yrkesarbetande man på det sättet. Han har ett jobb där han har en massa tekniska detaljer att hålla reda på, blixtar, stativ, mm. Men hon tror alltså att han inte har intelligens nog att hålla en inköpslista i huvudet?

  Eftersom jag hamnat i bebisträsket retar jag mig just nu en massa på de särartstänkare som vill mena att pappor skulle vara sämre föräldrar än mammor (Annica Dahlström bl.a). De saker såna säger om pappor, att de skulle ha för grovmotorik, för dåligt periferseende och dålig empati för att bry sig om eller kunna sköta sitt barn är så sjukt kränkande mot alla pappor. Jag är förvånad över att det inte blir uppror i pappaleden.

  Ofta är det ju kvinnor som tror män om alldeles för lite och inte släpper fram pappan till barnet som skapar dessa hjälplösa män. Klart man inte vet att bäsen vuxit och behöver nya kläder om mamman tar all föräldraledighet. Klart man inte kan hantera ungen om mamman alltid är framme och tar över när det ska bytas eller donas med ungen för att pappan ”gör fel” (dvs inte som hon).

  hälsn arg feminist

  • kalashnicore Says:

   Word!

  • Magnuz Nord Says:

   Självklart finns det mycket som kan göra det svårare för en pappa att visa framfötterna, men det du skriver kan också till viss del tolkas som skuldbeläggning. Män är inte dåligare föräldrar för att kvinnor inte låter dem försöka.

   Bra föräldrar är engagerade, intresserade och involverade. Alla föräldrar har svårigheter att överkomma när det gäller omhändertagandet av sin avkomma.
   Många potentiella svårigheter ligger i samhället idag. Män har högre lön, varvid det blir tyngre för hushållet ju mer barnledighet en pappa tar ut. Män förväntas i det tysta vara den försörjande parten, även om vi kommit en bit på vägen att söndra sådana ideal så lever de fortfarande kvar. Kvinnor förväntas vara genomempatiska vårdare som inte annat önskar än att slita hemma med en hord skrikande barn runt benen, en man som önskar ett sådant liv är onekligen BÖG. Eller så är det något liknande FEL på honom. I allafall enligt min erfarenhet.

   Det kan låta lite krasst, men jag tror att på samma sätt som kvinnor måste bli bättre på att stå upp för sina rättigheter och våga ta plats i samhället och i yrkeslivet, så måste män lära sig ta plats i hemmet.

   • kalashnicore Says:

    Precis. Inte min mening att skuldbelägga någon.

    Gudarna ska veta att jag jobbar stenhårt med min micromanagmentångest i hemmet. Sjukt svårt.

 4. Johan Sundström Says:

  Nästan varje mening med ”män” och/eller ”kvinnor” som subjekt, är en lögn eller missrepresentation av verkligheten, avsiktligt eller icke. Försöker man generalisera så långt, har man i allmänhet börjat prata om sina egna fördomar, sin personliga åsikt och det sociokulturella arv man själv växt upp med och tittat ut på omvärlden genom. Medvetet eller omedvetet, troligen oftast det senare.

  Jag talar förstås av egen erfarenhet, från att ha sett hur mycket skit jag tog med mig som visade sig vara mina egna inlärda dumheter om könsroller, när jag för några år sedan emigrerade, delvis i syfte att ta mig ur all genuskorseld det är svårt att undgå i Sverige, till en plats med ett litet annat genusklimat. En yttre förändring, oavsett vilken miljö man byter till, ger en rätt bra perspektiv på vilka inre förändringar som fattas för att det ska bli något stopp på all den här smörjan.

  Jag kan förstå folk som inte vill bekänna sig till någondera könet; bildar man sig en egen könsidentitet, har man mindre bagage att avprogrammera sig från.

 5. Elva Says:

  Otroligt bra skrivet!

  Min man är så långt ifrån Katrins man man kan komma tydligen.
  Givetvis gör Min man saker jag ber honom om att göra. Lika mycket som jag försöker tillmötesgå hans önskningar. Men nog fasiken inser han att det behövs nya blöjor i skåpet när han ser att de börjar ta slut.Han byter ju oxå blöjor! Nog ser han att det behövs ny välling eftersom han faktiskt själv gräver i vällingsburken.

  Mitt förslag till Katrin är att lita på att ”en man” (läs: Bingo) kan ta konsekvenserna av sina misstag. Dvs låt honom gå iväg och handla blöjor när han upptäcker att de är slut. Låt honom fylla på vällingen när den tar slut. Varför kommer han att lära sig detta? Jo för att han nog är lika angelägen som Katrin om att slippa ett gråtande barn. Barn är mycket duktiga på att uppfostra sina föräldrar!

 6. Emma Says:

  Så bra skrivet!

  Som relativt nybliven mamma så är det här högaktuellt för mig just nu. (håller tex precis på att argumentera ang Annica Dahlström just nu och trodde att den här länken skulle räcka: http://www.dn.se/debatt/pahittade-fakta-om-konsbiologi-utgor-missbruk-av-forskarroll ack vad jag bedrog mig)
  Är det någon som lämnar gröt på bordet så är det jag. För en vecka sen gick min man på pappaledighet och oj vilken skillnad det är hemma, från krigszon till prydligt hem.

  Det här är verkligen ett typ exempel på någon som behöver köpa boken ”familjens projektledare säger upp sig”…

  Jag klarar inte av att läsa Katrins blogg utan att bli arg så jag låter bli.

 7. Emma Says:

  *skäms över särskrivningen*

 8. gealach Says:

  Jag vet inte hur många sådana här berättelser jag läst från kvinnor vars män ”aldrig gör någonting”. Visst, han kan dra barnvagnen, men det är hon som bäddar den och gör i ordning. Han byter aldrig blöja, klär på eller matar barnet och så vidare.

  Och visst, det kanske finns män som är på det sättet, som låter sina fruar/flickvänner sköta allt det där. Men det första jag kommer att tänka på är att det kanske inte alls är så att han är lat, det är det att hon inte litar på att han kan göra det ordentligt, och om han inte gör det hon tycker behöver göras inom trettio sekunder gör hon det själv och sedan heter det att han ”aldrig hjälper till”.

  Tänk om det är så att han ledsnat på att bli övervakad och tillsagd att han gör fel och till sist skiter i det och låter henne göra det så att han slipper kritik?

  Sedan har vi tjejerna som inte ser det deras män faktiskt gör och som de själva inte skulle få för sig att göra – fixa med bilen, spika på huset, etc, men fortsätter klaga på att killarna aldrig lagar mat eller städar.

 9. Herr Steenberg Says:

  Vissa dagar kan jag inte, som Magnuz, behärska mig utan blir precis som du säger, riktigt förbannad på människor som Katrin.

  Hon är välkommen hem till mig så ska hon få se just hur bortkommen jag är med min dotter, hur efterbliven jag är när det kommer till klädinköp, gröttorkning, och empatiskt ungänge med medmänniskor eftersom jag är en sån händig robot att det jag får som order av min kvinnliga övervakare Sambon genomförs utan omsvep.

  Dock tror jag hon kommer bli besviken för det där är inte sant och jag passar väldigt dåligt in i hennes bild av heterosexuella män. Om jag är homosexuell är jag det på ett sätt som hittills inte tagit sig uttryck i att jag är sexuellt attraherad av män så vad det kan finnas för förklaring då vet jag inte. Kanske att Zytomierska inte har hela sanningen? Men nej, så kan det väl ändå inte vara? Hon är ju känd och därför bättre än mig.

  Bäst att jag är tyst nu eftersom sambon inte är i rummet, det är väl säkrast att jag väntar på instruktioner angående något praktiskt problem.

 10. Anna Says:

  Grymt! TACK.

 11. michaeleriksson Says:

  Jag har läst många, många inlägg om relaterade teman i flera länder och från båda sidorna av saken. Din bild känner jag inte igen. Tvärtom är det så att de värsta excesserna och hatet kommer från (en minoritet av) feministerna, medan dessa själva bemöts betydligt vänligare och med faktiska sakargument—tom hos deras egna hatobjekt nummer ett, Genusnytt.

  Ta tex en titt på http://michaeleriksson.wordpress.com/2010/06/06/unfair-argumentation-methods-iii-intermezzo-on-rape-debates/ eller http://michaeleriksson.wordpress.com/2010/08/11/unfair-argumentation-methods-xii-stumbling-into-the-hornets%e2%80%99-nest/

  Mordhot och liknande är förövrigt även något som har en lång historia inom feminismen, tex mot Erin Pizzey på 1970-talet eller nytänkare som Christina Hoff Sommers på 1990-talet.

  • kalashnicore Says:

   Michael: Du har rätt till din åsikt, men jag håller verkligen inte med om att Genusnytt är vänligt och sakligt.

   • michaeleriksson Says:

    Helt säkert är Genusnytt vänligare och sakligare än den typiska feministbloggen. Framförallt är en kritisk skillnad att redan att framföra en avvikande mening ofta leder till ett generalangrepp på många feministbloggar—i dem mest extrema fallen redan det faktum att en man vågar kommentera… (Jfr. tex. länkarna i min förra kommentar.) Detta förutsatt att man inte blir censurerad i förväg. Toleransen är betydligt högre hos Genusnytt (likaså sannolikheten att sakargument, inte förolämpningar eller pseudo-argument, används).

 12. omgbambi Says:

  Men feminism har ju aldrig, även om det gärna påstås det, handlat om mannens roll i samhället. Diskussionen har aldrig handlat om hur bra en far kan vara, den har till 99% handlat om hur värdelösa män är på diverse saker som kvinnor är utomordentliga på. Det är en jävla skillnad på att säga 1) Pappa skulle kunna bli bättre på att byta blöjor 2) Pappa är värdelös på att byta blöjor. Förutsagt att pappa verkligen nu suger på att byta blöjor.

  Debatten är jävligt enformig och ensidig, som 80-talis-man blir jag jävligt less och trött på att ha hört samma jävla debatt i snart 30 år utan förändring. Bla bla peninskonspiration bla bla trycka ner kvinnor bla bla våldtäckt och misshandel.

  Precis som inom islam är det en minoritet av män som suger på allt det som kvinnor är bra på, män överlag slår inte sina kvinnor och våldtar inte fruar och småbarn till höger och vänster så fort de kan. Psykbryt gör sånt, och psykbryt skiter i kön; män som kvinnor, svarta som vita och kristna som judar är helt körda i skallen och borde inte släppas ut på gator och torg.

  Feminismen har nog med rätta väldigt länge handlat om kvinnans missgynnade roll i det industrialiserade samhället, men jämställdhetsfrågan måste vidga sitt spektrum och handla om helheten, jämställdhet måste nås genom samförstånd. Feminism, i den bemärkelsen anser jag ha spelat ut sin roll och borde bytas ut till en fråga om jämställdhet. Kanske man kan kalla den Jämställdism, vad vet jag. Debatten måste bli mer nyanserad och ta in nya intryck och annan problematik än det som diskuteras idag.

  • kalashnicore Says:

   Ja, och jag tycker Katrin står för alternativ 2, medan den feminism/jämställdhet som jag bekänner mig till lutar åt alt 1, eller den idén om att vi kan förändra invanda mönster, för det är något vi har lärt oss. Vi har lärt oss att bli ”män” och ”kvinnor” och vad som kommer med i respektive paket. Men vi kan lära om, om vi vill och då få leva så mycket rikare liv.

 13. omgbambi Says:

  Det jag menade var väll att man blir föga förvånad eller ens höjer på ögonbrynet när någon halvintelligent människa skall kläcka ur sig ‘hur det egentligen är’ och har absolut ingenting förutom egna invanda mönster att luta sig tillbaka på.

  Jag menar, i stor Göteborg lever 60% av människorna i singel hushåll, så såg det inte alls ut för 10 år sen, än mindre för 90 år sen när feminismen tog redig fart. Det är inte alls säkert att mamma och pappa kommer bo ihop resten av livet, statistiken talar emot det. På i stort sett alla de akademiska områdena går kvinnor om i antal, inom en snar framtid kommer alla befattningar i näringsliv och politik nog utgöras av kvinnor helt enkelt för att det inte kommer finnas tillräckligt med utbildade män.

  Jämställdhetsfrågan är löst, i stort sett, det går bara inte så fort som vissa mer rabiata egocentriska sk. ‘feminister’ vill; Rom byggdes inte på en dag. Det är bara en tidsfråga, inget annat. Och med det kommer en annan problematik som kommer handla om kvinnans syn på mannen, och hur män inte kan leva upp till den. Uttrycket ‘there’s so few good men around’ kommer verkligen att få en ny innebörd.
  Det är i alla fall vad jag tror, och Bingo Rimérs blåsta brud är inget som gör mig oroad 🙂

 14. Vildvittra » Länkhög Says:

  […] Läs Kalashnicore: Det verkliga manshatet […]

 15. Henric C. Jensen Says:

  Jag måste fråga mig – män, blir ni inte helt rosenrasande av det här? Att i varje romcom framställas som idioter som tänker med kuken och är rädda för kvinnor och deras giftemålskrav?

  Jo, men vad hjälper det när man lever i ett samhälle där statsfeminism är den rådande politiska agendan? Vad har ens ilska för betydelse i ett samhälle där det är möjligt för svenska jämställdhetsministrar att föreslå – på fullt allvar – att män ska betala könsskatt?

  • kalashnicore Says:

   Alltså, alla inlägg som handlar om statsfeminism kommer behandlas med detta:
   HAHAHAHAHAHAHA LOL!

   Om jag orkar ska jag skriva ett inlägg om varför du är ute och cyklar långt bort i tok. Dessutom till ett inlägg som handlar om människor som jag anser är antifeminister, alltså de som befinner sig i din ringhörna, Henrik C Jensen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: